Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen Kuvat: Jarno Artika

Arbonautin mobiili ProMS Mobile -sovellus avaa metsän monet mahdollisuudet yhtä lailla metsänomistajille, metsätilojen ostajille, yrityksille kuin luonnossa liikkujillekin. Sovelluksessa voi katsella kartalta esimerkiksi hakkuukohteita, tietoja arvokkaista luontokohteista ja puuston kasvuvaiheista.

Avoimen metsätiedon hyödyntämisessä on valtavasti mahdollisuuksia monenlaisille käyttäjille. Esimerkiksi Joensuun Pielisjoen koulun oppilaat hyödyntävät ProMS Mobilea metsän hiilivarastojen laskentaan liittyvässä projektissa”, Arbonautin projektipäällikkö Tuomo Puumalainen kertoo.

Suomen metsien avoimet metsätiedot ovat olleet vapaasti saatavissa Metsään.fi-verkkosivujen kautta viime vuoden maaliskuusta lähtien. Kysyntää on riittänyt; avointa metsätietoa ladattiin ensimmäisen vuoden aikana yli kolme miljoonaa kertaa.

ProMS Mobile on ladattavissa Android-laitteille Google Play Kaupasta, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.arbonaut.proms.mobile

“ProMS Mobile on väylä metsätietoon myös vaikkapa etäällä asuvalle kaupunkilaismetsänomistajalle tai metsää perineelle. Menemättä maastoon voi käydä kurkkaamassa, millaista metsää sitä tulikaan perittyä.”

Arbonautin Puumalainen uskoo, että sovelluksen löytää myös moni metsäluonnossa liikkuja ja luontoharrastaja. Sovelluksen paikannusominaisuuksien ansiosta sijainnin löytää helposti myös metsässä liikkuessaan. Pieni vinkki esimerkiksi sienestäjille ja marjastajille:

Sovellus antaa tietoa metsän puulajeista ja maaston muodoista. Tiedon avulla saattaa löytää juuri ne parhaan sadon kohteet.”

Metsäkeskuksen tuottaman avoimen metsätiedon lisäksi ProMS Mobileen on saatavilla myös maksullinen Premium-laajennus. Siitä löytyvät muun muassa kiinteistöraja- ja kulkukelpoisuuskartat, puuston korkeuskartat sekä liki kaikkien kiinteistöjen ja metsälöiden puuston arvo. Premiumissa on myös tallennusominaisuus ja se toimii maastossa ilman verkkoyhteyttä.