Arskametallin yrittäjät ja omistajat toimitusjohtaja Janne Käkönen (vas.) ja talousjohtaja Jari Käkönen. Teksti ja kuvat: Jorma Yrjölä

Arskametalli Oy osti Mepu Oy:n liiketoiminnan ja kiinteistöt vuonna 2016. Kauppa loi vahvan toimijan viljankäsittelylaitteiden markkinoille niin Suomessa kuin Euroopassa. Mepulle saatiin kasvollinen suomalainen omistaja edellisen ulkomaisen pörssiyhtiön sijaan.

Mepun liikevaihto nousi viime vuonna 20 prosenttia ja Arskametallin 25 prosenttia. “Mepun osto oli Arskametallille strategisesti harkittu ja tärkeä askel”, sanoo molempien yhtiöiden toimitusjohtaja Janne Käkönen.

Tuotannon kasvu vaatii lisää tilaa

Osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta sekä osittain automatisoitu, robotteja hyödyntävä tehokas tuotanto on yksi konsernin menestyksen avain. Kasvava tilauskanta ja tuotekoon kasvu vaativat kuitenkin lisää tuotantotilaa.

“Suunnitelmissa on rakentaa toinen halli Someron tontille. Rakentaminen alkaa, kun rakennuslupa on lainvoimainen. Myös uusi tuotantolinja on tarkoitus käynnistää ja uusia tuotteita on suunnitteilla. Arskametalli on valmiina, kun seuraava nousukausi alkaa”, kertoo talousjohtaja Jari Käkönen.

Kuivurien koko on kasvanut. Ennen vanhaan kuorma-autoon sai kyytiin neljä kuivuria, nyt ei saa puolikastakaan. Myös puolivalmisteiden kasvanut koko vaatii lisää tilaa.

Konserni valmistaa kuivureita pieniin ja suuriin tarpeisiin. Vaunukuivurien mallisarjat ovat markkinoiden laajimmat.

Öljy, kaasu vai bioenergia?

Tästä Arskametalli tunnetaan, nykyaikainen esittelykuivuri näyttelytilassa.

Konsernilta löytyy kuivureihin ratkaisut eri energioille. “Kaasun käyttö kuivurien energialähteenä on nopeasti kasvanut viljan kuivauksessa”, kertoo Janne.

Kustannussäästö on merkittävä: kaasu maksaa vain noin kolmanneksen öljyn hinnasta. “Öljyuunissa noin 10 prosenttia energiasta menee piipun kautta ulos. Kaasun lämmöntuoton hyötysuhde on 100 prosenttia. Lisäksi kaasun päästöt ovat nolla – se on puhdasta”, Janne vertailee.

“Bioenergia tuli vahvasti viljakuivureihin 2000-luvun alussa ja samaa energiavarastoa voidaan käyttää talon sekä kuivurin lämmitykseen.”

“Uuden biouunin hankinnan vaihtoehtona on edelleen vanhan öljyuunin saneeraus bioenergiaa käyttävällä etu-uunilla”, vinkkaa Janne.

Ketterä suomalainen pärjää laadulla myös viennissä

Arskametallin tuotantotilat sijaitsevat Somerolla ja Mepun Yläneellä, Varsinais-Suomessa.

“Perheyrityksemme valmistaa yli 60 vuoden kokemuksella laitteita viljankäsittelyyn, kuivaukseen ja varastointiin”, kertoo Janne.

Konsernissa työskentelee yhteensä noin 90 henkilöä. “Konsernin liikevaihto oli vuonna 2018 noin 16 miljoonaa euroa. Liikevaihdosta noin 60% tulee kotimaan myynnistä”, kertoo Jari.

Veljekset vakuuttavat, että Arskametallin kivijalka on vahvasti Suomessa.

“Me olemme ketterä ja joustava yhtiö, jossa asiakkaan tarpeet otetaan mahdollisimman pitkälle huomioon. Valmistamme tuotteita, jotka kestävät ajan saatossa sukupolvelta toiselle. Luotamme vahvasti suomalaiseen maatalouteen, mutta samalla haemme kasvua ulkomailta.”

www.arskametalli.fi/