Puhdas ja turvallinen liha saadaan terveistä ja hyvinvoivista tuotantoeläimistä. Kun eläimiä hoidetaan hyvin, ruokitaan puhtaalla rehulla ja niiden elinolot ovat asianmukaisia, ne kasvavat terveinä eikä niitä tarvitse lääkitä. Kuvassa Atrian eläinlääkäri Taneli Tirkkonen.

Ruoan jäljitettävyys sekä toiminnan läpinäkyvyys ja vastuullisuus kietoutuvat tiiviisti yhteen. Niissä on kyse luottamuksesta ja turvallisuudesta, joilla arvioidaan koko ruokaketjua. Tässä arviossa suomalainen liha saa erinomaiset arvosanat.

Kotimaisen lihan ylivoimaisena kilpailuetuna on hyvän maun ohella sen jäljitettävyys tilalle asti. Alkuperämerkinnän avulla niin kuluttaja, kauppias kuin ravintoloitsijakin tietävät, että hänen ostamansa liha on tullut vastuulliselta toimijalta; eläimen hyvinvoinnista on huolehdittu, ympäristövaikutukset ovat hallinnassa ja lihaan kulutettu euro työllistää suomalaisia.

Atrialainen lihan tuotantoketju on hyvin läpinäkyvä, toisin kuin useissa tuottajamaissa. Atria on Perhetila-merkinnällään avannut tuotteidensa tien tilalle asti. Ensimmäiset Perhetila-kanatuotteet yritys toi markkinoille vuonna 2012, kestäväksi osoittautuneella menestyksellä. Ne saivat pian rinnalleen naudan- ja sianlihatuoteperheitä. Alkuperämerkityt joulukinkut tulivat vuoden 2013 joulumarkkinoille.

Paras liha tulee suomalaiselta maatilalta

Korven tila Ylitorniossa on yksi Atria Perhetiloista. Korven tilalta tullut ulkofileepihvi valittiin vastikään maailman parhaaksi pihviksi World Steak Challenge -kilpailussa Lontoossa. Suomalaisen lihan käsitteli kilpailukuntoon Atrian tanskalainen yhteistyökumppani.

Korven tilalla lihahiehot saavat saman hoidon ja ruoan kuin tilan lypsykarja.

”Voitto tuli yllätyksenä. Toki tiesimme, että eläinten hoito ja rehu ovat meillä ensiluokkaista”, Merja Korpi kertoo.

Eläinten terveys ja hyvä tuotos perustuvat ensisijaisesti tuottajien ammattitaitoon, eläinten hyvään hoitoon, tarkoin suunniteltuun ruokintaan ja olosuhteiden hyvään hallintaan. Lihan tasaisen laadun ja hyvän maun edellytyksenä korostuu eläinten oikeanlainen ruokinta. Atrialla eläinten hyvinvoinnin seuraamisen ja kehittämisen peruspilareita ovat sopimustuotanto ja jäljitettävyys. Yrityksessä tiedetään jokaisen tuotantoon tulevan eläimen alkuperä, kasvatusaika, ruokinta ja hoito.

Antibioottivapaus on koko ketjun yhteinen ponnistus

Antibioottivapaus on uusin turvallisen ruoan takuu kuluttajalle. Atria toi edelläkävijänä Suomessa Perhetila-kanapakkauksiin merkinnän, joka kertoo, ettei linnuille ole annettu antibiootteja koko niiden elinaikana. Myös atrialainen sikaketju on valtaosin antibioottivapaa.

Eläinten kasvattaminen täysin ilman antibiootteja ja tämän toimintatavan aukoton dokumentointi on yllättävän monimutkainen prosessi.

”Yhteistyössä tuottajien kanssa olemme onnistuneet kehittämään todistetusti antibioottivapaan tuotantokonseptin. Tätä ei tehty yhdessä yössä, vaan töitä on puurrettu yhdessä jo kauan”, Atrian eläinlääkäri Taneli Tirkkonen kertoo.

Omalla toiminnallaan Atria kantaa vastuunsa antibioottien käytön vähentämisestä lihantuotannossa, ja tältä osin myös suomalaisten kansanterveydestä.

”Kaupat toimivat veturina antibioottivapaan lihan kysynnän kasvattamisessa”, arvioi toimialajohtaja Kai Nurmi Osuuskauppa Suur-Savo Mikkelistä. Osuuskauppa Suur-Savo on  iso kaupan ja ravintola-alan toimija, jolla on mahdollisuus toimia vastuullisena suunnannäyttäjänä. Toimialajohtaja Kai Nurmi kuvailee maakunnallisen toimijan periaatteita: ”Meillä on tarkoitus tarjota ravintoloissa koko ajan terveellisempää ruokaa, kiinnittää huomiota raaka-aineisiin ja niiden alkuperään. Osuuskaupalla on isona arvona vastuullisuus, ja se ulottuu myös ostoihin. Uskon, että kuluttajien tietoisuus antibioottivapaudesta kasvaa koko ajan. Se tulee päivittäistavarakauppavetoisesti: kun kaupan valikoima laajenee, kuluttajat alkavat ravintolassakin kysellä asioita”, Nurmi arvioi.

Lue lisää: https://www.atria.fi/

Atria lanseerasi kansainvälisenä edelläkävijänä ensimmäiset jäljitettävät leivänpäälliset. Nyt tuotantotilan nimi ja paikkakunta mainitaan jo yli 70 lihatuotteessa.