Opettajat Riitta Pellinen ja Markus Seppänen seuraavat Joona Mäkitalon simulaattoriharjoitusta.

Näytölle avautuu näkymä, jonka metsäkoneen kuljettaja näkee työkoneensa hytistä. Kun Joona Mäkitalo laittaa virtuaalitodellisuuslasit päähänsä, hän pääsee keskelle digitekniikan luomaa metsää.

Nykyaikaiset metsäkonesimulaattorit ovat arkinen työväline Gradia Jämsän metsäalojen opiskelijoille. Virtuaalinen kuormatraktori tai hakkuukone ei mene rikki, vaikka kokematon kuljettaja tekisi virheen.

”Simulaattoreilla oppii nopeasti, koska ne antavat palautetta suoriutumisesta. Suurin hyöty on siinä, että oppii oikeat liikkeet”, elokuussa metsäkoneenkuljettajan opintonsa aloittanut Mäkitalo kertoo.

Jämsänkoskella sijaitsevalla kampuksella opiskelijoiden käytössä on toistakymmentä simulaattoria, joiden ääreen voi mahdollisuuksien mukaan istahtaa myös omalla ajalla. Opettajien mukaan simulaattoriharjoittelu paitsi lisää turvallisuutta myös tehostaa opetusta.

”Kun opiskelijoilla on monipuoliset oppimisympäristöt, he menevät oikealle koneelle valmiimpana kuin ennen. Myös rästikursseja tulee vähemmän”, sanoo Riitta Pellinen.

Markus Seppänen on huomannut, että simulaattorit lisäävät opiskelijoiden motivaatiota. ”Kun melkein jokaiselle voi tarjota oman laitteen, turhaa odottelua ei tule.”

Metsäalan perustutkintoon kuuluvasta ensimmäisestä pakollisesta tutkinnonosasta, metsätraktorin käytöstä, voi suorittaa jopa puolet simulaattorilla. Pellisen mukaan tämä mahdollistaa yksilöllisen opinnoissa etenemisen.

Gradia Jämsä haistelee jatkuvasti tekniikan uusia tuulia. Tänä syksynä metsäoppilaitos kokeilee metsäkoneeseen asennettavia kameroita, jotka välittävät harjoitustyömaalta kuvaa opettajalle. Verkkoyhteyden välityksellä opettaja voi ohjata opiskelijaa etänä.

Joulukuussa 2019 Jämsänkoskelle valmistuu uusi opetushalli, joka kokoaa saman katon alle metsäalojen sekä auto-, logistiikka- ja raskaskoneasennuksen tulevat ammattilaiset. Rehtori Petteri Järvinen uskoo oppiainerajojen ylittämisen synnyttävän uutta ajattelua ja innovaatioita.

”Olen iloinen, että saamme uudet ja ajanmukaiset tilat. Investointi on mittava, mutta se turvaa metsäopetuksen kehittymisen.”

https://www.gradia.fi/