Aku Mäkelä on pitkän linjan metsäalan ammattilainen, joka johtaa digiajan puukauppapaikkaa.

Kuution kehittämisestä vastaava Suomen Puukauppa Oy haluaa sujuvoittaa puukauppaprosessia, ja tarjoaa siksi metsänomistajille maksuttoman, kaikille alan toimijoille avoimen puukaupan markkinapaikan. Suomessa on saatavilla maailman paras metsävaratieto ja erittäin kattava puunhintatilastointi. Tämä on osaltaan luonut edellytykset kokonaisvaltaiselle ja avoimelle puumarkkinapaikalle verkossa.

Kysyntä ja tarjonta kohtaavat

”Kyseessä on kotitalouksien merkittävä varallisuuserä, sillä Luonnonva-rakeskuksen mukaan kotitalouksilla on pääomaa metsissä kiinni noin 45,5 miljardia euroa”, kertoo Suomen Puukauppa Oy:n toimitusjohtaja Aku Mäkelä.

”Kaupankäynti on ollut hivenen vanhanaikaista ja joskus jopa työlästä metsänomistajille. Nyt Kuutio luo alustan, jossa eri markkinaosapuolet kohtaavat. Siinä mielessä Kuutio on vähän niin kuin puukaupan Über tai Airbnb. Se mahdollistaa metsänomistajan paremman palvelemisen paikasta ja kellon-ajasta riippumatta.”

Tämä on vasta alkua

Kuutio on otettu erittäin hyvin vastaan ja tällä hetkellä noin joka kolmas yksityismetsien puukauppa kilpailutetaan Kuution kautta. Käyttöaste kasvaa jatkuvasti.

”Kuutiossa on yli 140 organisaatiota palvelemassa metsänomistajia ja ostamassa puuta. Kuution avulla metsänomistaja tavoittaa lähes kaikki Suomen puunostajat ja merkittävän osan asiantuntijapalveluita tarjoavista tahoista mm. metsänhoitoyhdistyksistä. Lisäksi olemme saaneet aktivoitua uusia, ensimmäistä kertaa puukauppaa tekeviä metsänomistajia mukaan runsaasti”, Mäkelä kertoo.

Kuutiosta hyötyvät kaikki – erityisesti metsänomistaja. Käyttäjäpalaute kautta linjan on ollut positiivista.

”Kuutiota kehitetään koko ajan. Se ei ole missään nimessä valmis. Tämä on vasta alkua. Kuution yhteyteen rakentuu tulevaisuudessa uusia ja mielenkiintoisia, erityisesti metsänomistajaa hyödyttäviä palveluita ja ominaisuuksia.”

Metsänomistaja päättää

Kuutioon rekisteröityneen metsänomistajan käytössä ovat päätöksenteon tukena mm. omat metsävaratiedot, metsänhoitosuositusten mukaiset toi-menpide-ehdotukset sekä ajantasaiset puunhintatilastot. Metsänomistaja päättää itse puukauppojen toteutuksesta, omien tavoitteidensa mukaan. Puukaupat hän voi kilpailuttaa joko itse tai valtuuttaa metsänhoitoyhdistyksen tai muun haluamansa tahon toimimaan puolestaan Kuutiossa.

Käyttäjän suositus

Tuomas Kahilaniemi on kolmekymppinen metsänomistaja Orivedeltä. Hän lähetti Kuutioon tarjouspyynnön, joka ylitti kymmenen miljoonan kuutiometrin rajapyykin. Hänen mielestään on hienoa, että puukauppaakin voi vihdoin käydä verkossa. ”Kuutio on helppo tapa hoitaa omaa metsäomaisuutta. Olin yllättynyt kuinka kätevää se oli. Sain tarjouspyynnön jätettyä ongelmitta ja ensimmäiset tarjoukset tulivat nopeasti. Ja tarjouspyynnölle voi vapaasti valita esim. haluamansa metsänkäsittely- ja hinnoittelutavan”, hän kertoo. Kahilaniemi suosittelee Kuution käyttöä kaikille, jotka ovat aikeissa kilpailuttaa puukaupat. Mikäli ei halua itse hoitaa kilpailutusta, niin Kuutiosta löytyy kätevästi asiantuntijatahoja, joille sen voi valtuuttaa. ”Kuutio tarjoaa luotettavan ja neutraalin alustan puukaupoille.

 

Lue lisää: https://kuutio.fi/#/