Isonkyrön vanhassa osuusmeijerissä on saanut alkunsa mm. suomalaisten rakastama Oltermanni-juusto. Nyt samassa rakennuksessa toimiva 2014 perustettu Kyrö Distillery Company rakentaa suomalaisten ruistisleiden menestystarinaa maailmalla.

Kyrön tarina jättää hienon jälkimaun. Idea syntyi saunan lauteilla ruistislettä maistellen. Menes-tysreseptissä yhdistyvät perustajien mukaan kova työ, persoonallinen tarina sekä suomalainen rehellisyys ja luottamus. “Emme myöskään olisi pystyneet tähän viidestään; onneksi olemme saaneet matkalla mukaan todella upeita ihmisiä ja nykyään lähes 40 työntekijän ruisperhe on yksi tärkeimmistä voimavaroistamme”, toteaa Isostakyröstä kotoisin oleva perustaja Miko Heinilä.

“Suomalaisuus on ollut alusta pitäen meille erityisen tärkeää ja kotimme Isossakyrössä tuo myös pohjalaisuuden vahvasti osaksi yrityksen sielua. Olemme ylpeitä juuristamme ja on hienoa olla osana myös paikallista yhteisöä”, Heinilä lisää.

Perustajat puhuvat mielellään inklusiivisesta luksuksesta. ”Tislaa-momatkailu on tällä hetkellä kasvava trendi. Meilläkin vieraili viime vuonna lähes 13 000 ihmistä, mikä on melkoinen määrä huomioiden, että Isossakyrössä asuu alle 5 000 asukasta. Tislaamotuotteemme ei ole tarkoitettu harvoille ja valituille suljettujen ovien takana nautittavaksi. Arvomme juontavat juurensa Pohjoismaalaisesta tasa-arvosta ja jokamiehen oikeuksista.”

Ruisperheen luonteikkaat persoonat

Kyrö Distillery on lukuisia kansainvälisiä palkintoja voittanut ruistislaamo, jonka tuotteita myydään jo lähes kolmessakymmenessä maassa. “Ruis on tislatessa varsin vaativa raaka-aine, mutta se myös antaa upean tunnistettavan profiilin tuotteisiimme. Suomessa rukiin laatuun suhtaudutaan hartaudella – siitä kun ruisviskin lisäksi tehdään myös kansallisruokaamme ruisleipää”, Heinilä kuvailee.

Rukiisen alkoholin suosio on kasvanut seitsenkertaiseksi lyhyessä ajassa ja varsinkin Yhdysvalloissa se on todella suosittua. Pelkästään rukiiseen keskittyviä tislaamoja ei kuitenkaan ole kovin montaa maailmassa.

Siinä juuri on Kyrön Distilleryn menestyksen kulmakivi: on löydetty omaan intohimotekemiseen pohjautuva uniikki kulma. ”Olemme sopivan ylpeitä tuotteistamme. Kasvatamme brändiämme luonteikkailla persoonilla fanipohjalta, hitaasti mutta varmasti. Kestävän talon rakentaminen vie hieman kauemmin.”

Kulttimeininkiä

Isossakyrössä voi käydä vierailukeskuksessa nuuhkimassa maltaantuoksuista tunnelmaa ja kuuntelemassa tarinointia tislaamokierroksella. ”Vierailulla pääsee näkemään jokaisen valmistusprosessin osan ja saa mukaansa tarinoita, joita lasillisen äärellä sopii jakaa”, Heinilä lupaa.

Vaikka Suomi on festivaalien luvattu maa, ovat vähemmistössä festivaalit, joihin liput ovat lähes loppuunmyydyt jo ennen kuin artistivieraat on julkistettu. ”Kertonee jotain elokuisen Kyröfestimme tunnelmasta ja tapahtumakattauksesta, että meillä näin tapahtuu”, Heinilä naurahtaa.

Osittain Kyrö Distilleryn menestys perustuu myös oikeaan ajoitukseen: Suomessakin alkoholin käyttö on monipuolistunut ja myös väkevissä etsitään uusia makuelämyksiä. “Maailmalla menestyminen vaatii, että osaa tuoda onnistumisensa myös esille. Toivomme voivamme osaltamme nostaa niin isokyröläistä, pohjalaista kuin suomalaistakin itsetuntoa kotimaisista raaka-aineista kovalla pieteetillä valmistetuilla tuotteilla”, Heinilä summaa. Arvion onnistumisesta voi antaa vierailemalla Kyrön tislaamossa.

  • Kuten monet muutkin hyvät ideat, sai ajatus Kyrö Distillery Companystä myös alkunsa saunan lauteilla
  • Viiden ystävän 2014 perustama tislaamo myy suomalaisesta rukiista valmistettua giniä ja viskiä jo lähes 30 eri maassa
  • Kyrö Distillery on yksi harvoista pelkästään rukiiseen keskittyneistä tislaamoista maailmassa
  • Ginin ja viskin lisäksi tislaamo valmistaa myös ruiskatkeroita
  • Nykyään jo lähes 40 työntekijän yrityksen arvoihin kuuluvat luottamus, yhteisöllisyys sekä rehellinen hifistely

www.kyrodistillery.com