Sakari Mantila (vas.) ja Oskari Väätäjä opiskelevat OSAOn Muhoksen yksikössä ja ovat innokkaita työntekijöitä myös opiskelun ohessa. Teksti: Iida Latvala Kuva: Jouni Ylisuutari

Ammatillisen koulutuksen säästöistä huolimatta opiskelijoilla on viikossa noin 30 tuntia lähiopetusta henkilökohtaisen opintosuunnitelmansa mukaisesti. Koulun lisäksi opiskelijoilla riittää voimia myös alan töihin vapaa-ajalla.

Muhoslainen Oskari Väätäjä opiskelee maatalousteknologiaa ja on työskennellyt koulun ohella naapurinsa maatilalla.

”Nautin työnteosta ja se on helppo yhdistää koulunkäyntiin! Parasta alassani on monipuolinen työnkuva.”

Kiimingistä Muhoksen opiskelija-asuntolaan muuttanut Sakari Mantila opiskelee metsäkoneenkuljettajaksi. Mantila kaipasi vapaa-ajalle lisää tekemistä ja oma aktiivisuus poiki oman alan työpaikan.

”Metsässä työskentelyssä mukavinta ovat illat, kun on hiiren hiljaista, kirkas tähtitaivas ja kuutamo. Siinä on oma vapauden tunne.”

Töitä ja intoa riittää

Opinnot laadukkaissa oppimisympäristöissä maistuvat Väätäjälle. Luokan yhteishenki on hyvä ja kaikilla on intoa tekemiseen.

”Pidän eniten käytännön tekemisestä. Suunnittelemme kaverini kanssa myös ulkomaanharjoittelua Saksaan, mitä odotan innolla.”

Mantila on tiennyt pitkään, mitä haluaa tehdä. Hän nauttii itsenäisestä työskentelystä ja luonnon viehätyksestä.

”Mieluisinta opiskelussa on päästä tekemään sitä, mistä tykkää. Opettajat kannustavat yrittämään ja selvittämään itse, mikä opettaa itsenäiseksi.”

“Metsässä työskentelyssä mukavinta ovat illat, kun on hiiren hiljaista, kirkas tähtitaivas ja kuutamo.”

Ammatillisen koulutuksen reformin myötä ammattiin valmistutaan aiempaa nopeammin. Tästä hyötyy niin työelämä kuin ammattiin opiskeleva nuori. Viime keväänä tehdyn kyselyn perusteella OSAOsta maatalousalalle valmistuneista opiskelijoista 88 % työllistyi tai jatkoi opintojaan, metsäalalla puolestaan 100 %. Töitä näyttäisi nuorille ammattilaisille riittävän.

Lue lisää: http://www.osao.fi/