Lehtori Ilkka Murto kertoo, että Asikkalassa järjestettävää käytännönläheistä koulutusta arvostetaan työelämässä. “Meillä opitaan hoitamaan eläimiä ja maatilaa sekä huoltamaan koneita ja laitteita.” Teksti ja kuva: Leila Itkonen

Meillä on hyviä yhteistyöpaikkoja lähiseudulla, mutta työpaikalle lähdetään oppimaan aina Lappia ja ulkomaita, jopa Namibiaa, myöten”, lehtori Ilkka Murto kertoo.

Perinteikkäässä oppilaitoksessa on maatalousopetuksen lisäksi myös muita opetusaloja. Maaseutuyrittäjän ja eläintenhoitajan opinnot kestävät yhdestä kolmeen vuoteen riippuen opiskelijan aiemmasta osaamisesta. Opiskelijat voivat valita suuntautumisopintonsa omien tarpeidensa mukaan.

“Osa opiskelijoista työllistyy työharjoittelujaksojen kautta ja jotkut tietävät jo opiskelemaan tullessaan, että heistä tulee jatkajia vanhempiensa maatiloille.” Ilkka Murto kiittelee opiskelijoiden motivaatiota, jota oppilaitos tukee tarjoamalla mahdollisuuden jatkuvaan käytännön tekemiseen.

“Meillä ei ole esimerkiksi lypsyrobotteja. Kun osaa itse lypsää, tietää, toimiiko robotti oikein ja miten eläin käyttäytyy”, Murto perustelee. Maaseutuyrittäjien arkeen totuttaudutaan muun muassa eläintenhoitovuorojen kautta.

“Ne jaksot kestävät viikon kerrallaan. Lisäksi meillä on pieneläinhoitola, ja asuntolassa asuvilla opiskelijoillamme saa olla oma lemmikkieläin mukanaan.” Jotkut opiskelijat pyrkivät Salpauksesta suoraan korkeakouluopintoihin.

“Isojen lypsytilojen pyörittämistä silmällä pitäen saatetaan mennä esimerkiksi ammattikorkeakouluun. Jotkut opiskelijat taas tulevat meille työelämästä, koska he haluavat suorittaa tutkinnon oppisopimuksella, ja eläintenhoitajiksi hakeutuu myös alanvaihtajia”, Ilkka Murto kertoo opiskelijoistaan.

Salpauksen Asikkalan kampus

  • Maaseutuyrittäjiksi ja eläintenhoitajiksi voivat hakea niin peruskoulun kuin toisen tutkinnon suorittaneet
  • Salpauksen Asikkalan toimipisteessä järjestetään myös kalatalouden sekä luonto- ja ympäristöalan koulutusta
  • Oppilaitoksessa on asuntola, jossa voi asua koulutuksen ajan
  • Opiskelemaan voi hakea jatkuvan haun (www.opintopolku.fi) ja yhteishaun kautta

Lisätietoja osoitteessa:
www.salpaus.fi