Ostamaata.fi-sivulla myynnissä olevista maa-alueista löytyy myös kuvia. Joitakin kohteita on kuvattu dronella, ja ilmasta nähtynä esimerkiksi kosteikon hahmottaa selvästi.

Hyytävä ei ole kuitenkaan loppumassa vähään aikaan, sillä pitkällä tähtäimellä tarjolle on tulossa yhteensä noin 50 000 hehtaaria metsää, metsätalousmaata, pelloiksi soveltuvia turvetuotannosta poistuneita maita ja erilaisia kosteikkoja.

Kaupaksi ovat käyneet niin suuret kokonaisuudet kuin hyvin pienetkin kohteet. Isommat tähän mennessä tehdyt kaupat ovat toteutuneet valtion ja Tornator Oy:n kanssa.

”Valtio osti meiltä vuoden 2017 lopulla noin 1 200 hehtaaria luontoarvoiltaan merkittäviä suoalueita Pohjois-Pohjanmaalta ja Etelä-Suomesta. Viime syyskuussa sovimme 5 300 hehtaarin kaupasta Tornator Oy:n kanssa. He ostivat meiltä metsätalousmaata eri puolilta Suomea. Myytäviä tiloja ja määräaloja oli yhteensä noin 90”, kertoo kiinteistökaupoista Vapossa vastaava Pasi Koivisto.

Suuriin kauppoihin on mahdollisuuksia jatkossakin, vaikka ei ehkä Tornator-kaupan kokoisiin. Koivisto sanoo, että parhaillaan valmisteltavana on parin tuhannen hehtaarin kokonaisuus.

Kiinnostus kosteikkoja kohtaan yllätti

Isojen kokonaisuuksien lisäksi Vapo on myynyt jatkuvasti yksittäisiä tiloja ja määräaloja. Metsien ja pelloiksi soveltuvien alueiden lisäksi kosteikot ovat osoittautuneet yllättävän halutuiksi kohteiksi. Niitä on hankittu metsästys- sekä muuhun harrastus- ja virkistyskäyttöön.

”Kiinnostus kosteikkoja kohtaan on jopa yllättänyt meidät. Alkukesästä laitoimme kerralla myyntiin 16 kosteikkoa, joiden pinta-alat olivat 14–90 hehtaarin välillä. Ne löysivät yllättävän hyvin ottajia. Useimmiten ostajina ovat olleet metsästystä ja luontoa aktiivisesti harrastavat yksittäishenkilöt ja kaveriporukat”, Koivisto sanoo.

Ostamaata.fi kertoo tarjonnan

Kaikki Vapon maa-alueet eivät ole myynnissä yhdellä kertaa, vaan niitä tulee myyntiin vähitellen eri puolilla Suomea.

Kootusti tietoa kulloinkin tarjolla olevista maa-alueista löytyy Vapon ostamaata.fi-sivulta. Myytävistä maa-alueista ilmoitetaan myös paikallislehdissä.

https://www.vapo.com/palstat