Maatalouskaupan edelläkävijä Viljelijän Avena Berner aloitti yhteistyön ja tuotekehityksen suomalaisen start up -yrityksen Tracegrow kanssa kolmisen vuotta sitten. Maatalouden markkinoiden kehitys ja kierrätys- ja ilmastokysymykset pistivät miettimään, miten maailman rajallisia resursseja pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti.

Ekoteko

Rakennemuutos ja kustannuspaineet muuttavat suomalaisen maatalouskaupan luonnetta. Kalle Erkkola vastaa Bernerin maatalouskaupasta ja hakee toimintaan uusia innovatiivisia ratkaisuja.

Paristojätteestä tehty puhdas kotimainen ja luomukelpoinen hivenravinne on ollut mukana koetoiminnassa jo useita vuosia, mutta tuotteena ZM-Grow -lannoite tuli markkinoille kesällä 2018.

”TraceGrow:lla on kemian osaamista ja me olemme tuoneet osaltamme maatalous- ja kasvintuotanto-osaamista. Tuotekehityksessä on yhdessä pohdittu, mitkä asiat ovat viljelijän kannalta tärkeitä”, kertoo Bernerin maatalouskaupasta vastaava osastonjohtaja Kalle Erkkola.

”Viljelijät ovat kiinnostuneita tästä ja ovat ylpeitäkin suomalaisesta cleantechista. Viljelijämme arvostavat sitä, että tämä on kotimainen keksintö.”

Tuotteen olomuoto on helppo ja houkutteleva. Se on kirkas neste, jolloin sen sekoitettavuus ja käyttökelpoisuus ruiskuissa on helppo.

Sen käytössä ei tule riskejä, että ruiskun suuttimet tukkeutuisivat ja siten aiheuttaisivat katkoksia työsken-
telyyn.

”Viljelijöillä on riskinä, että jos työ keskeytyy, niin lopputuote muuttuu kalliimmaksi. Tässä ei ole pelkästään hieno ajatus kiertotaloudesta taustalla, vaan tämä oikeasti toimii”, Erkkola sanoo. ”Se on kilpailukykyinen tuote, josta kaupan päälle tulee vielä hyvä mieli.”

Mistä on kyse? Tracegrow

Tracegrow on kehittänyt innovatiivisen ja ainutlaatuisen teknologian, jonka avulla käytettyjen alkaliparistojen sisältämät hivenaineet jalostetaan puhtaiksi ravinteiksi. Sinkki ja mangaani erotetaan paristoista ja prosessoidaan hivenravinteiksi. Lopputuote on laadukas suomalainen kierrätysravinne ZM-Grow maanviljelyn tarpeisiin. www.viljelijanavenaberner.fi

Joka viljelijän oma laboratorio

Erityisesti proteiinipitoisuuden mittaus viljasta on ennen vaatinut laboratoriotason laitteita, mutta suomalainen innovaatio ”GrainSense-teknologia” mahdollistaa mittaamisen tilatasolla.

”Laitteen hyödyt tulevat parhaiten esille esimerkiksi kotieläintiloilla. Kun käytetään kotoista viljaa rehuna vaikkapa ostamalla naapuritilalta, niin silloin ei aina ole tiedossa minkälaatuista viljaa on kyseessä. Jos valkuaistasot eivät ole kohdallaan, niin se näkyy heti eläimen kasvussa ja tuotoksessa”, valottaa Kalle Erkkola.

GrainSense-teknologia Kannettava pienikokoinen laite, jolla voi nopeasti ja vaivattomasti määrittää viljan laadun. GrainSense mittaa proteiinin, kosteuden, öljypitoisuuden sekä hiilihydraatit viljasta. Laite on helppokäyttöinen eikä tarvitse koulutusta. Laitteen voi joko ostaa, hinta n. 4 000 euroa, tai tehdä leasing-sopimuksen. Berner on osakkaana GrainSense-yrityksessä.

Tilatasolla pystytään siis optimoimaan rehustus ja mahdollisen ostovalkuaisen määrä. Erkkola mainitsee esimerkin optimoinnin taloudellisista hyödyistä.

”Laitteen ostanut iso sikatilallinen laski tienaavansa kymppitonnin vuosisäästöt saadessaan tiedot näin nopeasti ja paikan päällä.”

Viljelijän Avena Berner on uudenlaista maatalouskauppaa tekevä toimija, joka luottaa palveluun, osaamiseen ja neuvontaan. Palvelukonsepti yhdistää viljakaupan ja tuotantotarvikkeet sekä pyrkii tehostamaan maatalouskaupan rakennetta Suomessa.